Bár a borok ízét az interneten keresztül nem tudjuk Önhöz eljuttatni, mégis szeretnénk ha elfogadná meghívásunkat egy virtuális bor- és pincebemutatóra!

Szeretettel köszöntöm a kedves látogatót!
Bevezetõnek szeretném elmondani, a három
Tokaj-Hegyalján termõ szõlõfajta jellemzõit!

Furmint: Tokaj-Hegyalján a legnagyobb területen termesztett szõlõfajta, kedvezõ fekvésekben kiváló minõséget ad, jól aszúsodik, határozott finom savai, tüzes bora miatt kedvelt.

Hárslevelû: hagyományos magyar borszõlõfajta, a szõlõbogyók túlérésükben gyakran töppednek, aszúsodnak. A késõi szüretelésû hárslevelû különleges minõségû bort ad. Illatos, savai finomak, zamata fûszeres.

Sárga muskotály: könnyû jellegzetes bort ad, amelynek határozott, de finom muskotály aromája van.
Jól aszúsodik, túlérésben csodálatos borkülönlegességeket produkál.

A borkóstolás természetesen úgy zajlik, hogy a száraz bor kategória felõl haladunk az édes bor felé majd a desszertborokat kóstoljuk utoljára.

Egy érdekes szokás, ha a bor nem ízlik, akkor nem a földre öntjük, hanem a pince falára, mert ez elõsegíti a nemespenész képzõdését.

Elsõként egy 1998-as évjáratú félszáraz borról lenne szó, ami 70%-ban furmint, 30%-ban hárslevelû bor.

A következõ bor, amit be fogok mutatni, egy 1996-os évjáratú Száraz Furmint, vagyis Ó-Furmint. Ez a bor hasonlatos az 1990-es évek elõtti tolcsvai négy éves Ó-Furminthoz.

A következõkben bemutatnám pincészetem egyik nagyon híres és nevezetes borát: 1991-es évjáratú Száraz Szamorodnit. Itt rögtön meg kívánom jegyezni, hogy ezt a bort, ha valaki 10-11 évig, vagy annál tovább el tudja tartani, akkor ez körülbelül olyan kategória, mint egy 6 puttonyos Tokaji Aszú száraz kivitelben. Ez egy olyan borkülönlegesség, amely a minden évben megrendezésre kerülõ Bogácsi Nemzetközi Borfesztiválon négy alkalommal kapta meg a különdíjat. Ez azt jelenti, hogy egy kategórián belül lehet több aranyérmes bor. Ekkor összeül egy ún. pótzsûri, aki ezeket a gyõztes borokat visszakóstolja, majd a legjobbnak ítéli oda a különdíjat.

A következõ bor Tokaj-Hegyalja egy másik szõlõfajtájából készült, a Hárslevelûbõl. Különleges édessége az alacsony savtartalomból adódik, selymességét pedig az okozza, hogy lebogyózzuk a fürtöt és csak a bogyókat préseljük.

Elérkeztünk az édes borokhoz. Elsõként egy 1995-ös évjáratú Édes Szamorodnit kóstoltatnék meg. A helyes elnevezés Szamorodni és nem Szomorodni! Egy lengyel eredetû kifejezésrõl van szó, melynek jelentése: magában való, ahogy született.
A következõ bor Tokaj-Hegyalja egy nagy különlegessége: Édes Szamorodni Muskotály. Ha bárki feleségének, hölgynek szeretne kedveskedni, rögtön ezt ajánljuk, hangzatos kifejezéssel ez a bor "konty alá való bor". A nõk imádják. Mókásan is fogalmazhatnék, mikor azt mondom: "most elkezdünk igazán bort kóstolni!".

1991-es 3 puttonyos Tokaji Aszú következik. A borvidék leghíresebb bora az aszú, amelynek megjelenése a XVI. századra tehetõ, és úgy készül, hogy 3-6 puttony (egy puttony 22kg) aszúszemet áztatunk ki egy gönci hordó borban (vagy mustban) ami 136,4 liter. Innen kapja a bor a puttonyszám jelölést.

Az elmúlt évben az évszázad mustját szüreteltük, hisz nem volt ritkaság a 65-70 cukorfokos Aszú Eszencia sem.

A következõ egy 1983-as 5 puttonyos Tokaji Aszú. Egy múzeális borról van szó. Az ilyen minõségû bor 17 féle ásványi anyag mellett vérkeringést serkentõ hatása miatt is különleges!

Elérkeztünk a 6 puttonyos Tokaji Aszúhoz, melyre a világon egyedül lehet használni a Vinum Regum Rexvinorum, azaz a Borok Királya A Királyok Bora elnevezést, ez a legmagasabb puttonyszámú aszú, amit el lehet készíteni.

A következõ bort nagyon kevés embernek van lehetõsége megkóstolni. Egy 1991-es Tokaji Aszú Eszenciáról van szó, amit 2000 augusztusában bontottunk. Itt kell megemlitenem, hogy mi a borkészítés tradícionális formájához ragaszkodunk. Amikor leszüreteltük a szõlõt, már maga az erjesztés is fahordóban történik, fahordóban tároljuk, és több éven keresztül oxidatív eljáráson alapuló érlelést hajtunk végre.
Azt gondolhatná a kedves vendég, hogy egy Tokaji Aszú Eszenciát nem lehet felülmúlni. Ezt szeretném most megcáfolni. Azt szoktam mondani, ha a 6 puttonyos Tokaji Aszú a borok királya, miért ne létezhetne a borok királynõje is, ez pedig az 1988 évjáratú 4 puttonyos Muskat Lunel Tokaji Aszú, ami még hegyalján is ritkaságnak számít!

Kedves Egészségükre!